skip to Main Content

Traditii si obiceuri

Evenimente locale

Monumente istorice

În comuna Stoenești se află trei monumente istorice de interes național. Unul este situl arheologic de la Valea Miriuței (Hallstatt, Cultura Ferigile-Bârsești) aflat lângă DN72A în zona satului Stoenești — ansamblu alcătuit din așezare și necropolă. Celelalte sunt monumentul istoric de arhitectură biserica „Sf. Voievozi” (1781) din Cotenești; și monumentul memorial sau funerar reprezentat de o cruce de piatră (1593 – 1601) aflată în fața primăriei din Stoenești.

În rest, alte două obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Argeș ca monumente de interes local. Unul este situl arheologic Tabăra lui Mihai Viteazul (1595) din satul Bădeni. Altul este monumentul de for public reprezentat de monumentul comemorativ al Eroilor din 1877 și 1916 (prima jumătate a secolului al XX-lea) din fața primăriei din Stoenești.

Legenda spune că pe teritoriul acestui sat, Mihai Viteazul a dat liber „slobod” armatei sale pentru refacere, în perioada cât domnitorul împreună cu armata s-au retras pe teritoriul comunei Stoenești pentru a primi întăriri din partea principelui Transilvaniei și a domnitorului Moldovei. Această retragere a avut loc după bătălia de la Călugăreni.

Mausoleul de la Mateiaș

Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare-Pravăț, județul Argeș, cunoscut și sub numele de Mausoleul de la Mateiaș, este un monument dedicat eroilor din Războiul de Întregire Națională dintre anii 1916-1918. Este situat pe Drumul european E574 (DN 73), la 11 km de Câmpulung spre Brașov, pe Dealul Mateiaș.

Vila Amiralului Dan Zaharia

Amiralul Zaharia, un veritabil ctitor al Stoeneştiului. A ridicat vila, Primăria, Monumentul Eroilor şi a asfaltat trei km

Bisericile din Stoenești

Biserica Sf. Nicolae Piatra Stoineşti si Biserica Adormirea Maicii Domnului + Înălțarea Domnului + Duminica Tuturor Sfinţilor + Sf. Împărați Constantin şi Elena + Sf. Ioan Botezătorul Stoeneşti

Crucea lui Mihai Viteazu

Ansamblul monumental e completat de bătrâna cruce de piatră, mutată aici în 1935, cruce care anunţă trecătorii de locul taberei în care voievodul Mihai Viteazul şi-a retras oastea după victoria de la Călugăreni, aşteptând şi primind sprijin din partea aliaţilor săi pentru a izbi din nou şi a-i alunga pe turci definitiv din ţară.

Ultima actualizare: 21:33 | 21.06.2024

Back To Top
Sari la conținut